Stadswandeling 'Jos smos'

15 november 2009

 klik hier voor de flyer

 

Verslag door Paul Lannoy

Stipt om 2 uur werd er verzamelen geblazen aan de voet van Brabo. Het weer viel best mee in vergelijking met de regen en stormachtige wind waarmee Klaas en Zwarte Piet de dag voordien op de Grote Markt plechtig werden ingehaald. Vandaag echter geen heilige met zijn gevolg maar wel "Jos Smos" begeleid door "De Pekelteef". Nadat Jos als erkend stadsgids had uitgelegd dat al zijn informatie steeds historisch correct is maar gewoon op een iets andere manier, wat ludieker en luchtiger gebracht wordt ging hij ook over tot toelichting van de spelregels. Er zullen  verschillende haltes genomen worden alwaar een toelichting wordt gegeven. Elke stop wordt afgesloten met een gepast "lieke" . Dat "lieke" wordt door hem gezongen in de hoop dat de groep meezingt of in elk geval toch meedoet voor de "koepletten". Er wordt in stoet, onder begeleiding van de muziek van de trekzak van Jos, van de ene halte naar de andere gewandeld. De aandacht zal worden scherp gehouden a) door den uitleg , b) door de liekes en c) doordat onderweg een quiz wordt gehouden. Degene met het juiste antwoord ontvangt een punt en op het einde wordt de winnaar verrast met een geschenkje. Alvorens te vertrekken werd aan de groep nog gevraagd of men de brave of de "rauwe" versie verkoos. Vermits iedereen het "Antwaarps" voldoende machtig was koos men voor de rauwe versie. In deze versie mocht de groep zich allicht aan héél wat rode oortjes en schuttingwoorden verwachten…In blijde verwachting werd er dan vertrokken voor een ruim 3 uur durende stadwandeling. Op de "pont" aan het Noorderterras werd er plots een "café" ingericht. Er werden héél wat vragen over de boekwijven, de kaberdoesjkes met ne nummero en de Burchtgracht gesteld. Het zou achteraf blijken dat je alleen de quiz kon winnen door jezelf volledig bloot te geven over deze buurt en haar verdwenen bewoonsters. Jos Smos moest lakoniek vaststellen dat zelfs in een groep politieofficier er toch ook " hoerenlopers" tussenzitten. Onder het zingen van het bekende "Drunken Sailorlied" werden er op de kortste keren 2 flessen jenever soldaat gemaakt (in principe een fles citroenjenevel veur de wijven en een echte Antwerpse schnaps veur d'hoerelopers") .Vanaf nu zat de sfeer er maar pas goed in. Bij elk lieke werd er uit volle borst meegezongen . Elke uitleg van de Jos werd aangevuld met eigen anekdotes enz… en ook de quiz kende plots veel meer deelnemers. Het zou er nog niet op beteren want er werd nog een heel gesmaakte sanitaire stop ingelast in Taverne Jan Zonder Vrees. Hier werd er wat gedronken, gelachen en het repertoire van Jos Smos mee verder afgewerkt. Na het glaasje wijn of den Duvel werd er verder getrokken richting Stadsbibliotheek. Van daar werd er in stoet via de Koepoortstraat en de Groenplaats richting kathedraal getrokken dit alles onder het zingen van het gekende "onder de Stenen brug lag …enz…" in 2 versies nl. in die van de Seefhoek en de zwaarste versie ,  in die van de Burchtgracht (zie 1).
Héél devoot werd er in het portaal van " ons livraawekerk" tenslotte  dan afgesloten met een laatste quizvraag en een lieke over "Jan Blom de stadsbediende".
Tot winnaar van de quiz werd Eddy Staes uitgeroepen. Hij ontving een CD met de liedjes waarmee Jos Smos de zingende stadsgids onze groep een toch wel héél geslaagde namiddag bezorgde.
Sommige deelnemers wisten te zeggen dat ze onmidellijk opnieuw zouden inschrijven om deze wandeling te herdoen . Niet zozeer wat er gezien werd, maar de manier waarop. Zelden krijgt men immers de kans om mekaar zo intens , gezellig, ongedwongen en op zo'n ouderwetse manier mee te maken.

Voor het bestuur luidt de opdracht : …over te doen ….of minstens iets gelijkwaardigs in de plaats te stellen.  

 

 

 

  Foto's in lage resolutie - hogere resolutie te bekomen via webmaster  
  gebuik de back/vorige toets om terug te keren naar deze pagina  
  bij het bekijken van de foto's  
  Klik op Foto om te vergroten